O německých lékařích, Lidicích, dobru a koncentrácích

Zcela bez povšimnutí proběhla nedávno zpráva, že se němečtí lékaři omlouvají za to, co jejich předchůdci páchali za druhé světové války. Otázka k nacistickému lékaři: Jak se Vaše počínání slučovalo s Hippokratovou přísahou? Odpověď: Jako lékař musím léčit. Pokud má pacient hnisavý vřed, vyříznu ho. Vyřízl jsem tedy hnisavý vřed židovstva na těle světa. „Žádáme o odpuštění jejich oběti, z řad živých i zesnulých, a jejich potomků," uvádějí lékaři v deklaraci. Sice to trvalo, ale přece to gesto přišlo.

Zaujal mne projekt Rozeznělé Lidice, který měl návštěvníky provázet obcí prostřednictvím slov jejích obyvatel před vyhlazením. Některým se však projekt nelíbí a je tedy otázka, zda se Lidice rozeznějí.

Před prázdninami jsme s kolegyní navštívili šesťáky a deváťáky jedné základní školy a povídali si o dobru. Když děti dobro kreslily, nejčastějším symbolem se staly červené srdce a červený kříž, který máme všichni zanesený pod kůži jako symbol lidskosti. Aby jej personifikovali, nakreslili Hitlera jako protiklad. Jmenovali, co všechno uděl špatného a zlého.

Dnes jsem dostal meil, které občas kolují, a který byl plný nenávisti vůči Romům. Vzpomněl jsem si na ty šesťáky a nakresleného Hitlera, který Židy, Romy, homosexuály vyslal na smrt v koncentračních táborech.

Vzpomněl jsem si na to nejzávažnější prohlášení:
Otázka: Řekněte mi, kde byl v Osvětimi Bůh?
Odpověď: A kde byl člověk?